Body fat in elite Spanish football referees and assistants: A 1-year follow-up study
Resumen: Introduction
The current literature about the body composition of elite football referees is scarce and almost non-existent. Therefore, the aim of this study was to assess and track the percentage of body fat (%BF) of elite Spanish football referees and assistant referees across an entire season.

Material and methods
Two hundred and twenty-eight referees and assistant referees (mean age 32.5 ± 5.1 y), refereeing in Spanish First category (La Liga), Second category, and Second-B category, took part in this study. A bioelectrical impedance analyser (TANITA BC 418-MA) was used to evaluate %BF. A total of four-time-points for 1st category referees and three for all other groups were performed throughout the season.

Results
Analysing by category and role, 1st category assistants had the highest %BF in all assessments (p < 0.05). Small variations (around 1%) in %BF within groups were observed across the competitive season.

Conclusion
The %BF in elite Spanish referees remains constant, analysing by category, role and age, throughout a competitive season. All groups in this study reported healthy %BF values, between 8 and 14%, which might directly help to achieve the high standards required when refereeing and to improve the level of refereeing in the Spanish leagues.

Introducción
La literatura actual relativa a la composición corporal de los árbitros de fútbol de élite es escasa y prácticamente inexistente. Por tanto, los objetivos de este estudio fueron evaluar y realizar un seguimiento del porcentaje de grasa corporal (%GC) a los árbitros de fútbol de élite españoles, y a los árbitros asistentes, a lo largo de toda la temporada.

Material y Métodos
En este estudio participaron doscientos veintiocho árbitros y árbitros asistentes (edad media 32,5 ± 5,1), que arbitran en la primera división de España (La Liga), la segunda división y la segunda división B. Se utilizó un analizador de impedancia bioeléctrica (TANITA BC 418-MA) para evaluar el porcentaje de grasa corporal. Durante la temporada se realizaron un total de cuatro mediciones en los árbitros de primera división, y tres para el resto de los grupos.

Resultados
Realizando un análisis por categoría y función, los asistentes de primera división tuvieron un mayor porcentaje de grasa corporal en todas las evaluaciones (p < 0,05). Se observaron pequeñas variaciones (de alrededor del 1%) en cuanto al porcentaje de GC dentro de los distintos grupos a lo largo de la temporada de competición.

Conclusión
El porcentaje de grasa corporal en los árbitros españoles de élite permanece constante, tras analizar la categoría, función y edad a lo largo de la temporada de competición. Todos los grupos incluidos en el estudio reportaron unos valores saludables en cuanto a grasa corporal, comprendidos entre el 8 y el 14%, lo que podría contribuir directamente al logro de los elevados estándares requeridos para el arbitraje, y a la mejora del nivel de arbitraje en las ligas españolas.

Idioma: Inglés
DOI: 10.1016/j.apunts.2015.06.002
Año: 2015
Publicado en: Apunts. Medicina de l'esport 51, 189 (2015), 21-26
ISSN: 0213-3717

Factor impacto SCIMAGO: 0.219 - Orthopedics and Sports Medicine (Q3) - Physical Therapy, Sports Therapy and Rehabilitation (Q3) - Sports Science (Q4)

Financiación: info:eu-repo/grantAgreement/ES/MEC/AP-2012-02854
Tipo y forma: Article (PostPrint)
Área (Departamento): Área Educación Física y Depor. (Dpto. Fisiatría y Enfermería)

Creative Commons You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use. You may not use the material for commercial purposes. If you remix, transform, or build upon the material, you may not distribute the modified material.


Exportado de SIDERAL (2021-01-21-11:20:41)


Visitas y descargas

Este artículo se encuentra en las siguientes colecciones:
Articles



 Record created 2017-06-28, last modified 2021-01-21


Postprint:
 PDF
Rate this document:

Rate this document:
1
2
3
 
(Not yet reviewed)